Masa yang paling sesuai jual rumah
20/03/2017 07:26 PM

Biodata Penulis

Saya, Mohd Saharudin Tunggal adalah Ejen Hartanah Berdaftar (E2819) dan mengemudi firma agensi hartanah iaitu TRANSASIA PROPERTY CONSULTANCY SDN.BHD. Berpengalaman lebih 10 tahun dalam industri. Berminat untuk mendapatkan khidmat saya untuk menjualkan rumah/hartanah? (KL & Selangor sahaja). Hubungi saya di talian 019-2027870 atau whatsapp dengan klik icon di bawah.  
 

  

 

 

Masa yang paling sesuai jual rumah

 

Saya selalu ditanya, "sekarang sesuai ke saya jual rumah?".

Sebagai ejen hartanah, memang la dalam hati nak je kata, "jual je lah. Ada bisnes untuk saya". Haha.



Tapi sebenarnya bilakah masa yang paling sesuai bagi menggantung sepanduk rumah untuk dijual dipintu pagar?

Beberapa faktor perlu menjadi pertimbangan sebelum jual rumah terutamanya bagi yang punyai 'holding power'. Sebab bagi yang ada masalah kewangan, mereka tiada pilihan kecuali jual.

Jika 'rental rate' comel atau 'positive cashflow', okay je kalau masih ingin 'hold' walau kenaikan nilai harga telah semput atau matang.

Tapi kalau kelihatan peluang nilai harga naik amat lambat, ditambah 'rental rate' kurang cun, jual adalah pilihan yang lebih baik. Gunakan profit tersebut untuk beli rumah lain yang lebih 'mentah'.

Macam mana nak tau harga rumah kita dah 'matang'?. Lukis graf kenaikan tahunan. Nanti nampaklah sendiri bila harga mula mendatar. Masa tu buatlah pilihan.

 

 

Terima kasih kerana sudi membaca.

 

 

 

Ingin jual rumah di sekitar SELANGOR / KUALA LUMPUR?
 

Perlukan khidmat Ejen Hartanah Berdaftar untuk membantu anda jual rumah?

 

Kami akan bantu bermula dari semakan MARKET VALUE, kajian MARKET DEMAND, menjalankan PEMASARAN hinggalah menemui pembeli. Hubungi segera di talian 019-2027870 (Saharudin). Serahkan kekusutan proses jual rumah kepada kami. 

 

 

 

Sila klik ikon whatsapp di atas jika perlukan khidmat ejen hartanah 

 

atau sila penuhkan ruang maklumat di bawah dan tekan 'SUBMIT'. Kami akan hubungi tuan/puan semula.

 

 

 

 

Mohd Saharudin Bin Tunggal (E2819)
Prinsipal
Transasia Property Consultancy Sdn Bhd
019-2027870
proses-jual-beli-rumah-malaysia
Read the rest of this article >>
Skill Jual Rumah Sendiri Tanpa Ejen
20/03/2017 07:20 PM

Biodata Penulis

Saya, Mohd Saharudin Tunggal adalah Ejen Hartanah Berdaftar (E2819) dan mengemudi firma agensi hartanah iaitu TRANSASIA PROPERTY CONSULTANCY SDN.BHD. Berpengalaman lebih 10 tahun dalam industri. Berminat untuk mendapatkan khidmat saya untuk menjualkan rumah/hartanah? (KL & Selangor sahaja). Hubungi saya di talian 019-2027870 atau whatsapp dengan klik icon di bawah.  
 

  

 

 

Skill Jual Rumah Sendiri Tanpa Khidmat Ejen/Agen

 

Bagi saya, okay sahaja jika ada mana-mana pemilik jika ingin jual sendiri rumah mereka. Hanya yang penting, ilmu berkaitan transaksi hartanah perlu ada.

Ia termasuklah pengetahuan berkaitan 'Market Value' beserta 'Demand Price'. Kesilapan meletakkan harga akan menyebabkan kerugian jika terlalu rendah atau kesulitan berpanjangan jika harga terlalu tinggi.



Network yang baik juga mampu memudahkan urusan jual beli. Ada kenalan banker atau lawyer yang pakar dalam hal hartanah, mereka juga mampu membantu. Cuma nasihat saya, jangan lah menonjolkan sikap hanya ingin 'take it for granted'. Kerana dalam bisnes, sikap itu akan menjadikan nasihat yang diterima kadang-kala tak cukup jelas.

Ilmu marketing dan negotiation? Okay, ini juga perlu ada. Perlu tahu ilmu medium pemasaran yang efektif antara online dan offline. Perlu juga kaji teknik iklan yang baik yang mampu menarik bakal pembeli. Ilmu negotiation pula ia tak semudah ABC nak dipelajari dan diaplikasi. Tapi cuba je lah kan. Tetapi jangan dilupa, disebaliknya, ada ilmu 'menapis' pembeli yang serius dan berkualiti bagi mengelakkan anda terjerumus ke lembah transaksi rumah untuk dijual milik anda yang merumitkan. Ilmu ini hanya akan dikuasai hasil gabungan teori dan pengalaman.

Nak jual rumah sendiri? Cuba je lah. Pasti menjadi pengalaman yang membanggakan.

 

Terima kasih kerana sudi membaca.

 

 

 

Ingin jual rumah di sekitar SELANGOR / KUALA LUMPUR?
 

Perlukan khidmat Ejen Hartanah Berdaftar untuk membantu anda jual rumah?

 

Kami akan bantu bermula dari semakan MARKET VALUE, kajian MARKET DEMAND, menjalankan PEMASARAN hinggalah menemui pembeli. Hubungi segera di talian 019-2027870 (Saharudin). Serahkan kekusutan proses jual rumah kepada kami. 

 

 

 

Sila klik ikon whatsapp di atas jika perlukan khidmat ejen hartanah 

 

atau sila penuhkan ruang maklumat di bawah dan tekan 'SUBMIT'. Kami akan hubungi tuan/puan semula.

 

 

 

 

Mohd Saharudin Bin Tunggal (E2819)
Prinsipal
Transasia Property Consultancy Sdn Bhd
019-2027870
proses-jual-beli-rumah-malaysia
Read the rest of this article >>
Kerja Di Kuala Lumpur, Beli Rumah Di Kampung
20/03/2017 07:15 PM

Selalu saya jumpa kawan-kawan yang nak beli rumah di kawasan kampung halamannya. Padahal dia suami isteri kerja di KL. Bagus atau tidak strategi ini?

Okay, sebelum saya mencoret lebih panjang, apa yang saya lihat, objektif pembelian hartanah di kampung halaman adalah lebih bersifat sentimen. Siapa yang tak sayang kampung sendiri kan? Haha.

Sebelum cuba mengintai rumah untuk dijual dan seterusnya membuat keputusan untuk membeli hartanah di kampung, perlu di ambil kira kesan jangka panjang. Bayangkan jika umur baru 30 tahun, nak pencen hingga 55 tahun, ada 25 tahun lagi untuk duduki rumah kesayangan kita di kampung tu. Tiada masalah untuk golongan yang 'berduit', tetapi bagi golongan biasa, kita bakal membayar dua rumah untuk tempoh menanti pencen. Rumah sewa di KL perlu terus dibayar, yang dikampung pun begitu juga. Kalau rumah di kampung tu boleh disewakan dengan 'positive cashflow', okay lah. Tapi susah nak cari rumah di kampung dengan pakej macam tu.

Kalau kampung kita tu di Bandar Pulau Pinang atau Johor Bahru yang mana laporan NAPIC kata berada di tempat ke 2 dan ke 3 kadar kenaikan tahunan selepas Lembah Klang, pada saya masih okay lagi. Sebab masih terasa lah kesan kenaikan harga tahunan tu. Tapi kalau bandar-bandar lain yang agak lambat kadar kenaikan tahunan, sebenarnya kita rugi.

Adalah lebih baik kita terus beli rumah di KL yang mana kadar kenaikan lebih pantas. Bayangkanlah dalam tempoh 25 tahun, rumah kita di KL telah meningkat harga lebih 300% atau lebih. Sedangkan kenaikan harga rumah kita di kampung jauh lebih rendah. Bukankah lebih baik diwaktu kita pencen nanti, kita jual rumah di KL dan beli rumah di kampung?

Itu belum ditimbang tara lagi keadaan rumah di kampung yang kita telah beli sekarang, bagaimana keadaannya 25 tahun akan datang. Pasti telah 'outdated' dan lebih teruk kalau perlu wang besar untuk baiki semula. Tambah pula orang kita ni cepat je nak cop 'rumah berhantu' kalau tak berpenghuni puluhan tahun. Haha.

Saya lebih setuju jika kita masih mementingkan sentimen untuk memiliki hartanah di kampung jika hanya membeli sebidang tanah lot yang masih kosong dengan harga yang rendah. Sekurang-kurangnya binaan rumah kita pada 25 tahun akan datang lebih 'up to date' dengan trend diwaktu itu. Kos pembinaan ditampung dengan keuntungan jual rumah di KL yang secara puratanya, kenaikan yang sangat tinggi telah diterima. Masa tu. Buatlah 'super bungalow' sekalipun, yang penting rumah baru.

Okay cukup lah untuk kali ni. Jom balik kampung sempena cuti sekolah dan 'recce' kot-kot ada 'tanah lot' murah-murah di sana.

 

 

Terima kasih kerana sudi membaca.

 

Perlukan khidmat Ejen Hartanah Berdaftar untuk membantu anda jual rumah? Kami akan bantu bermula dari semakan MARKET VALUE, kajian MARKET DEMAND, menjalankan PEMASARAN hinggalah menemui pembeli. Hubungi segera di talian 019-2027870 (Saharudin). Serahkan kekusutan proses jual rumah kepada kami. 

 

Mohd Saharudin Tunggal
019-2027870

Read the rest of this article >>
Jump to Page:   1 Previous 100 Next 100
Click Me!

Persistent Collapsing Quick Search

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class