Cara & Proses Jual Rumah Belum Habis Bayar Balik Pinjaman
Add CommentAdd Comment
thumb_1_ejenhartanah.jpg
Article By:

Biodata Penulis

Saya, Mohd Saharudin Tunggal adalah Ejen Hartanah Berdaftar (E2819) dan mengemudi firma agensi hartanah iaitu TRANSASIA PROPERTY CONSULTANCY SDN.BHD. Berpengalaman lebih 10 tahun dalam industri. Berminat untuk mendapatkan khidmat saya untuk menjualkan rumah/hartanah? (KL & Selangor sahaja). Hubungi saya di talian 019-2027870 atau whatsapp dengan klik icon di bawah.  
 

  

 

atau sila penuhkan ruang maklumat di bawah dan tekan 'SUBMIT'. Kami akan hubungi tuan/puan semula.

 

 

Cara, Proses atau Prosedur Jual Rumah Belum Habis Bayar Balik Pinjaman Bank / LPPSA

 

Ini adalah antara persoalan yang biasa ditanya kepada saya sebagai ejen hartanah;

 

“En Sahar, saya nak jual rumah.. tapi belum habis bayar. Boleh ke saya jual?”,

“Apa cara saya nak jual rumah belum habis bayar bank?”,

“Saya kena langsaikan baki loan yang belum habis bayar dulu ke sebelum jual?”

 

Persoalan ini sebenarnya agak mudah dijawab dan difahami solusinya. Hanya suatu perkara yang perlu diketahui oleh pemilik rumah untuk dijual adalah konsep berkaitan ‘cagaran’ atau 'charge'. Semua hartanah termasuk rumah yang dibeli menggunakan fasiliti pinjaman bank atau kerajaan, hartanah tersebut akan dicagarkan kepada bank pemberi pinjam tersebut. Ini bagi menjaga kepentingan mereka bagi menjamin wang mereka dipulangkan semula kelak.

 

Institusi bank pemberi pinjaman perumahan tersebut hanya akan melepaskan cagaran bilamana wang mereka telah dipulangkan semula. Sebelum baki pinjaman tersebut belum dilangsaikan, hartanah atau rumah tersebut langsung tidak boleh ditukar milik atau dijual. Jadi bagaimana nak jual semula kalau masih belum habis bayar?. Kita teruskan baca penjelasan dibawah.

 

 

Prosedur biasa penjualan rumah tak kira sama ada telah habis bayar atau belum habis bayar, ia tetap dimulai dengan menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA). Kebiasaannya walau bukan semestinya, deposit yang dibayar oleh pembeli adalah 10% daripada harga pembelian. Bakinya adalah menggunakan pinjaman bank atau pinjaman kerajaan. Pembayaran baki memalui tunai (cash buyer) juga tidak menjadi isu.

 

Discharge of Charge: Proses penting bagi jual rumah yang masih ada baki pinjaman 

 

Selepas menandatangani SPA bagi rumah freehold atau mendapat keizinan untuk pindahmilik (consent to transfer) bagi rumah leasehold, pihak peguam akan mengeluarkan ‘advice’ kepada pembeli/bank pembeli untuk selesaikan baki pinjaman penjual terlebih dahulu. Dan bank penjual akan melepaskan cagarannya terhadap hartanah tersebut. Ini adalah proses yang biasa dipanggil sebagai ‘Pelepasan Cagaran’ atau ‘Discharge of Charge’. Selepasnya, barulah proses pindahmilik dan cagaran semula oleh bank pembeli boleh diteruskan.

Selepas cagaran semula oleh bank pembeli dan pertukaran hakmilik kepada pemilik baru selesai, barulah bank pembeli akan menyelesaikan baki bayaran kepada pemilik dan proses ini dipanggil ‘Final Disbursement’. Disini, secara asasnya berakhirlah proses jual beli dan Penyerahan Kosong (Vacant Posession) kepada pembeli berlaku.

 

 

Terima kasih kerana sudi membaca.

 

 

 

Ingin jual rumah di sekitar SELANGOR / KUALA LUMPUR?
 

Perlukan khidmat Ejen Hartanah Berdaftar untuk membantu anda jual rumah?

 

Kami akan bantu bermula dari semakan MARKET VALUE, kajian MARKET DEMAND, menjalankan PEMASARAN hinggalah menemui pembeli. Hubungi segera di talian 019-2027870 (Saharudin). Serahkan kekusutan proses jual rumah kepada kami. 

 

 

 

Sila klik ikon whatsapp di atas jika perlukan khidmat ejen hartanah 

 

atau sila penuhkan ruang maklumat di bawah dan tekan 'SUBMIT'. Kami akan hubungi tuan/puan semula.

 

 

Mohd Saharudin Bin Tunggal (E2819)
Prinsipal
Transasia Property Consultancy Sdn Bhd
019-2027870
proses-jual-beli-rumah-malaysia
Comments (0)
Click Me!

Persistent Collapsing Quick Search

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class