Kes Suami Isteri Bercerai & Pemilik Mati: Proses Jual Rumah
Add CommentAdd Comment

Biodata Penulis

Saya, Mohd Saharudin Tunggal adalah Ejen Hartanah Berdaftar (E2819) dan mengemudi firma agensi hartanah iaitu TRANSASIA PROPERTY CONSULTANCY SDN.BHD. Berpengalaman lebih 10 tahun dalam industri. Berminat untuk mendapatkan khidmat saya untuk menjualkan rumah/hartanah? (KL & Selangor sahaja). Hubungi saya di talian 019-2027870 atau whatsapp dengan klik icon di bawah.  
 

  

 

 

 

Proses Jual Rumah Setelah Suami Isteri Bercerai

 

Masalah yang selalu timbul apabila pasangan suami isteri bercerai yang mana kedua-duanya tercatat nama pada geran atau SPA, atau salah satu pihak meletakkan kaveat atas rumah tersebut, dan tiada persetujuan bersama antara kedua-duanya bagi menyelesaikan isu hak, ia biasanya akan membawa lebih masalah apabila ia terpaksa terheret ke mahkamah sebelum proses meletakkan sepanduk rumah untuk dijual di pintu pagar.

Jika ia telah melibatkan tuntutan di mahkamah, perlulah melalui prosiding mahkamah hingga keluar 'Court Order'. Segala proses jual beli rumah tersebut adalah mengikut apa yang diarahkan oleh pihak mahkamah.

 

 

 

Proses Jual Rumah Pemilik Mati / Meninggal Dunia 

 

Proses ini kadangkala mudah dan adakalanya terlalu sukar. Ia bergantung persetujuan waris pemilik yang telah meninggal dunia tersebut.

Apabila pemilik telah meninggal dunia atau mati, jika waris ingin menjual rumah tersebut, proses yang wajib di lalui adalah mendapatkan perintah mahkamah (Court Order) bagi pemilikan seterusnya atau melantik Pemegang Amanah (PA) bagi melayakkan pemilik baru atau pemegang amanah menandatangani SPA dan Borang Tukarmilik 14A, Kanun Tanah Negara.

Selagimana Court Order belum dikeluarkan, tiada pihak yang layak menandatangani apa-apa dokumen jual beli bagi pihak penjual.

 

 

Terima kasih kerana sudi membaca.

 

 

 

Ingin jual rumah di sekitar SELANGOR / KUALA LUMPUR?
 

Perlukan khidmat Ejen Hartanah Berdaftar untuk membantu anda jual rumah?

 

Kami akan bantu bermula dari semakan MARKET VALUE, kajian MARKET DEMAND, menjalankan PEMASARAN hinggalah menemui pembeli. Hubungi segera di talian 019-2027870 (Saharudin). Serahkan kekusutan proses jual rumah kepada kami. 

 

 

 

Sila klik ikon whatsapp di atas jika perlukan khidmat ejen hartanah 

 

atau sila penuhkan ruang maklumat di bawah dan tekan 'SUBMIT'. Kami akan hubungi tuan/puan semula.

 

 

 

Mohd Saharudin Bin Tunggal (E2819)
Prinsipal
Transasia Property Consultancy Sdn Bhd
019-2027870
proses-jual-beli-rumah-malaysia
Comments (0)
Click Me!

Persistent Collapsing Quick Search

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class

Browse All Listings In This Property Class